zondag 8 april 2012

Uitgeblogd?

Heel erg lang geleden heb ik mijn laatste bericht hier achtergelaten. Eerlijk gezegd had ik ook nooit gedacht dat een blog zo veel werk betekent. Desondanks wil ik iedereen nu effe op de hoogte stellen wat er aan de hand is. Want nu heb ik eindelijk de tijd.
In principe gaat het goed met mij. Echter is het zo dat ik gefaald ben. Mijn emigratie eindigt over 4 maanden en dan kom ik weer terug naar Duitsland om daar te werken en te leven. De reden daarvoor is vrij simpel. Ik heb al in eerdere berichten hier geschreven dat ik niet op het niveau van een Nederlander in mijn baan ben. Inmiddels werk ik sinds 8 maanden in Nederland en mijn niveau is heel erg omhoog gegaan, echter niet hoog genoeg. Dat betekent dat mijn jaarcontract na augustus eindigt en niet verlengt wordt. Ik heb me hier zo lang niet gemeld omdat ik eigenlijk de hele tijd aan het werken was en bijna eigenlijk geen tijd meer voor mezelf had. Dit is nu ook eigenlijk pas mijn eerste vakantie. Ik wou toen hun (dus mijn collega's) tonen dat ik graag iets wou leren en dat ik me echt moeite geef om mijn achterstand in te halen. Echter ben ik nu inmiddels heel erg uitgeput.
Natuurlijk ben ik heel erg teleurgesteld van mijzelf en ik dacht dat alles een beetje makkelijker was geweest maar dat is het blijkbaar toch niet. Echter ben ik erg blij dat ik zo veel steun van mijn collega's heb gekregen en met die een of andere had ik echt heel goede gesprekken. Velen van hun vinden het echt jammer dat ik weer weg ga omdat ze mij heel erg sympathisch vinden. Ook zei bijna iedereen dat ik toch de Nederlandse opleiding kan doen om alsnog het Nederlandse niveau te bereiken. Men heeft mij aangeboden de opleiding in Arnhem te doen en de leidinggevende had ook al met de school gesproken zodat ik in het tweede leerjaar kon instappen. Echter heb ik dit gave aanbod niet aangenomen, ook als ik een aantal collega's daarmee teleurstel. Zo'n inzet had ik echt niet verwacht en dat toont ook weer hoe leuk ze mij vinden en mij alle deuren open houden zodat ik toch nog kan blijven.
Waarom heb ik deze kans dan niet gepakt? Zoiets krijg je niet elke dag...
Nou, die een of andere weet misschien dat ik twee jaar geleden ook de kans had om naar Nederland te gaan en te mogen werken. Toen heb ik 'nee' gezegd vanwege een reden binnen mijn privéleven. Deze reden is helaas in januari weer boven water gekomen. Zelf als ik het Nederlandse niveau had gehad, ik was toch weer terug naar Duitsland gegaan vanwege deze reden. Inmiddels is er ook nog een andere reden die heel erg persoonlijk is en ik kan nog niet daarover praten. Ik heb er met mijn leidinggevende over gesproken en ik was zo blij dat hij begrip ervoor heeft.
Maar ja, desondanks is het echt jammer vooral omdat ik het echt naar mijn zin had/heb. Volgens gesprekken ontbreken 'tien procent' en ik zou op het Nederlandse niveau zijn. Iedereen benadrukt ook dat ze een flinke vooruitgang in mij zien. Maar helaas is het nog niet helemaal voldoende en dat wouden ze dan met de opleiding nog verbeteren. Ik had niet eens examens moeten doen...

Dus het betekent dat ik terug naar Duitsland ga. Ik heb een hekel aan verhuizingen. Op dit moment weet ik nog niet hoe het verder gaat in Duitsland want gesolliciteerd heb ik nog niet. Momenteel ben ik blij om eindelijk een beetje tot rust te komen want de afgelopen maanden waren echt gevuld met stress en drukte (en veel rijden op snelwegen...). Helaas gaat dat zeker de volgende maanden niet veranderen want er is nog een heleboel werk te doen. Bijna hetzelfde zoals toen ik naar Nederland verhuisde. Desondanks was tot nu toe alles de moeite waard en echt spannend. Ik kan echt iedereen aanbevelen ervaringen in het buitenland op te doen. Je leert heel erg veel en vormt onder andere jouw denken en jouw leven.

Het spijt me natuurlijk dat ik zo lang niets van mij heb laten horen, maar er waren (en zijn nog steeds) reden voor.

8 opmerkingen:

 1. Hallo, ja, ik vroeg me al af waarom je zo lang niets schreef, of dat je bloggen uiteindelijk niet zo leuk vond om te doen.

  Ik vind je Nederlands vooruitgegaan, sinds je vorige blogs!

  Ik ken je verder niet, alleen via deze blogs.
  Maar ik begrijp dat er duidelijke privéredenen zijn waarom je teruggaat naar Duitsland.
  Je schrijft er 'helaas' bij, dus ik denk dat het geen leuke redenen zijn.

  Hoe dan ook: ik wens je een goede tijd nu nog in Nederland, en ook als je weer terug bent in Duitsland.

  Laat je dan ook nog eens weten hoe het met je gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Trijntje :-)

   Ik vind bloggen wel mooi maar het betekent ook soms meer werk als je dacht. Desondanks vind ik het een leuke hobby.

   Dank je wel vanwege mijn Nederlands. Inmiddels is het zo dat ik niet meer bijzonder veel nadenk wat ik zeg of schrijf. Mij is opgevallen dat het makkelijker gaat als ik niet te veel nadenk of ik nou foutjes maak of niet. En als ik foutjes maak dan maakt het ook niet zo veel uit.
   Het is ook sterk afhankelijk van mijn humeur, hoe veel ik geslapen heb en met wie ik spreek bijvoorbeeld. Het klinkt misschien een beetje raar maar het heeft toch invloed op mij. En over alle onderwerpen kan ik het ook niet hebben en soms zeg ik liever niets ;-)

   Ja, ik schreef "helaas".
   In principe zou ik in Nederland kunnen blijven en leren. Echter zou ik dan een heel erg slecht geweten hebben. Maar goed, daarvoor heb je informatie's van mijn achtergrond nodig om dit te kunnen beoordelen. Het is ook niet uitgesloten dat ik ooit weer naar Nederland terug ga. En als het zo is weet ik in ieder geval hoe de gang van zaken is ;-)

   Hartelijk bedankt voor jouw wensen :-)

   Ik laat iets van mij horen en ik hoop dat het niet te lang duurt :-)

   Verwijderen
 2. Hey, kop op, Christian! Je moet niet zeggen dat je gefaald bent, hoor. Je had wel kunnen slagen maar daar zijn er nou reden voor - oftewel tegen!

  Ook ik zou hier graag nog wat meer van je willen lezen.. Ga maar gewoon door met bloggen.

  LG Susa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Susa,

   Ach je bent lief, Susa. Precies hetzelfde zeggen ook de leidinggevende van mijn afdeling en heel veel collega's van mij. Dus dat ik niet gefaald ben. En ze zeggen ook dat ik een andere opleiding in Duitsland had en dat ik niet zo veel van mij kan verwachten. Klinkt leuk maar desondanks heb ik een ander gevoel...

   Ik probeer zo goed mogelijk te blijven bloggen. En ik hoop dat het volgende bericht niet zo lang duurt :-)
   Ik was ook lang niet meer op jouw forum aanwezig. Dat spijt me. Maar ik ben het niet vergeten! Ik kom zeker dit jaar nog effe langs :-) Zodra ik weer een geregeld leven heb.

   Dank je wel voor jouw reactie :-)

   Verwijderen
 3. Hallo Christian,

  Je zult ongetwijfeld heel goede redenen hebben om naar Duitsland te gaan. Maar om jouw Nederlands is dat helemaal niet nodig. Echt goed!
  En je komt er zeker sterker uit!

  Succes en ik hoop snel weer van je te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Gerard,

   Wat leuk dat je een reactie op mijn blog achterlaat.

   Ik heb een grote reden een de een of andere kleine reden, dat klopt. Maar het was in ieder geval geen makkelijke beslissing.

   Ik zal zodra ik weer meer tijd heb en een aantal dingen geregeld heb weer vaker op jouw en Susa's Forum actief zijn :-)

   Dank je wel voor jouw reactie :-)

   Verwijderen
 4. Wat mij vooral verbaasd is het niveauverschiltussen de NL en de DE opleiding. Of is het zo dat de opleidingen niet echt vergelijkbaar zijn? Waarschijnlijk.

  Niet geschoten is altijd mis, Christian. Ook al is het niet gelukt, toch heb je je tijd zeer zinvol besteed. Vergelijk het maar met als je deze tijd gewoon thuis was gebleven.

  Verschillende mensen die ik ken, en die als ondernemer succesvol zijn, zeggen dat het normaal is wanneer je regelmatig "faalt". Het verschil tussen een succesvolle en mislukte ondernemer is dat de succesvolle steeds nieuwe dingen probeert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Bob,

   Nou de opleidingen zijn wel met elkaar te vergelijken. Het is zelfs zo dat de Duitse opleiding van de Nederlandse opleiding afgeleid werd. Echter is het in Duitsland zo dat je een bepaalde kennis leert die je later niet meer hoeft te weten, maar in Nederland wel. Dat is maar één verschil...je zou kunnen zeggen dat de Duitse opleiding platter is dan de Nederlandse opleiding. Dus ik was heel erg onder de indruk wat de Nederlandse leerlingen allemaal moeten kunnen.

   Momenteel komen een aantal collega's naar mij toe en vragen mij of het daadwerkelijk klopt dat ik wel weer terug naar Duitsland ga. Sommige zijn een beetje verbaasd want ze vinden wel dat ik inmiddels op het Nederlandse niveau zit en dat sommige gedetacheerde werknemers slechter inzetbaar zijn dan ik. Maar goed...natuurlijk leuk om te horen maar ja.

   Ik vind het leuk wat je schreef want het is een andere zicht op de omstandigheden :-) Dus hartstikke bedankt voor jouw reactie hier :-)

   Verwijderen