dinsdag 26 juli 2011

Nederland, ik kom - of alle begin is moeilijk

Nou, mijn eerste bericht op deze blog.
Sinds vandaag weet ik dat het nu eindelijk zo ver is: ik emigreer naar Nederland. Een groot stapje voor mij want eerlijk gezegd kan ik bijna aan niks anders meer denken. Ik kan zeggen: ik ben heel erg opgewonden! Vooral omdat ik niet weet wat er alles op mij af komt.
Aanstaande vrijdag mag ik mijn huurcontract ondertekenen. Mijn eerste eigen woning in Nederland, ongelooflijk! Ik wist al dat het moeilijk is in Nederland een geschikte woning voor zichzelf te vinden maar ik had niet gedacht dat het echt zo moeilijk kan zijn. Een buitenlander kan gewoon geen uittreksel van de GBA geven omdat men niet in Nederland staat ingeschreven. En een loonstrook kan je soms ook niet indienen omdat je pas met werk in Nederland begint...dat is maar een uittreksel van de eisen die sommige verhuurders graag willen hebben en ik dit alles hun niet kon geven. En ik kreeg bij iedereen dezelfde antwoord: [...], anders komt u niet in aanmerking voor een woning.

Maar het is mij alsnog gelukt een woning te vinden en dat is echt geweldig! Als eindelijk iemand zegt dat je de woning kunt hebben is het echt een geweldig gevoel!

Mooi. Dus ik mag dan op vrijdag verhuizen. Ik heb een hekel aan verhuizen. Er is nog veel werk te doen zoals verven en schoonmaken en misschien moet ik de trap naar boven laten vernieuwen. En ik moet kijken of mijn elektrische fornuis in Nederland werkt. Ik weet van taalrijke vakanties die ik in Nederland heb doorgebracht, dat de zuinige Nederlander liever met gas kookt. Dus heeft bijna iedere keuken een gasaansluiting. Misschien lukt het toch met mijn fornuis. Ik wil er eigenlijk geen nieuwe kopen want hij doet het nog heel goed en is geen 3 jaar oud. Anders koop ik mijn eerste Nederlandse gasfornuis. Dat zou dan een verdere uitdaging voor mij worden, maar zeker grappig!
En met een huurcontract kan ik eindelijk een eigen Nederlandse rekening openen. Dit contract zal nog tientalen keren worden gekopieerd. Want in Duitsland kan ik alleen maar met een huurcontract bewijzen dat ik werkelijk verhuis en met behulp daarvan andere contracten kan opzeggen...enigszins lastig...

Maar wonen zonder werk gaat niet, dus begin ik op 8 augustus met mijn werk in Nederland. En ja, jij gelooft niet hoe opgewonden ik daarom ben!
Eigenlijk had ik op 1 augustus moeten beginnen. Het ziekenhuis zei echter tegen mij dat ik voldoende tijd nodig heb om me bijvoorbeeld in te schrijven, BSN aanvragen en andere dingen regelen. Zo'n leuk en vriendelijke gedrag kan men in Duitsland niet altijd verwachten...dat is in ieder geval mijn indruk.
Dus dan heb ik één week tijd om mij in Nederland te vestigen en alle dingen te regelen. En misschien het een of ander meubel te kopen want ik heb nog niet alles bij elkaar.

In ieder geval zal ik berichten hoe het verder gaat. Ik hoop dat ik in Nederland zo'n usb-stick kan kopen waarmee ik wireless kan internetten. Later zal ik dan een vaste aansluiting aanvragen. Maar daarmee kan je weer zien hoe afhankelijk ik van het internet ben...

7 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met jouw nieuwe blog, Christian! Ik hoop dat je veel lezers hebt/krijgt en dat je hier alleen van goede ervaringen kunt berichten! Groetjes, Susa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me voorstellen dat dit een hele spannende tijd voor je is, Chistian! Veertien jaar geleden heb ik precies het omgekeerde gedaan: toen ben ik van Nederland naar Duitsland verhuisd. Ik weet nog nog goed wat voor bureaucratische rompslomp dat met zich meebracht ...

  Leuk dat je hier over je belevenissen bericht. Ik heb je blog meteen in mijn RSS-reader opgenomen :-)

  Heel veel plezier en succes in Nederland!
  Groetjes
  Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan jou een beetje begrijpen :) Ik zoek zelf net een woning en het is heel moelijk. Vooral als je student bent. Maar anderzijds is Nederland het waard om te wachten.. :-) Succes met jouw nieuw leven! Jouw blog zal ik wel regelmatig lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dank jullie drie :-) Heel veel bedankt!

  Groetjes
  Christian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook als er een gasaansluiting is kan je vaak een elektrisch fornuis wel plaatsen, als de leidingen daarop zijn berekend.
  Ik heb zelf overigens een grote voorkeur voor keuken op gas!
  Er zijn in Nederland tegenwoordig ook woningen waar die gasaansluiting er niet is, bijvoorbeeld in woningen die bestemd zijn voor senioren: dan wordt er een elektrische kookvoorziening geïnstalleerd die automatisch afslaat na een bepaalde tijd waarin geen handelingen zijn verricht:om brand te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klopt, Trijntje :-)
  Ik kan er mijn elektrisch fornuis aansluiten, dus dat is geen probleem.
  Met gas koken is ook goedkoper en voor de meeste Nederlanders vast gewoon. Maar zolang mijn fornuis nog werkt koop ik er geen nieuwe :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Groot gelijk om geen nieuwe te kopen. Ik denk dat in Nederland op gas koken onder andere populair is geworden door het aardgas dat er in Nederland is gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen