zondag 11 september 2011

Vervolg - terug of vooruitgaan?

Ik heb eigenlijk een leuke week achter mijn rug. Op werk heb ik plezier en ik kom met iedereen overweg zodat ik nog steeds kan zeggen dat ik me lekker voel.
Echter is het nou zo, dat ik me iedere week bij iemand moet melden om verslag uit te brengen hoe het met mij gaat. Vind ik overbodig, maar ja. Want ik weet zelf wat ik kan en wat niet en kan dat ook zelf beoordelen zonder het ergens op te schrijven. En tot nu toe heeft men mij meestal de kans gegeven om meer te leren.
Desondanks heb ik afgelopen donderdag gezegd dat ik niet bijzonder veel leer als iedereen me mijn taken uit de handen neemt. En ik ben iemand die zich niet graag inmengd want dat vind ik onbeleefd. Nou ja in ieder geval heb ik gezegd dat ik graag meer wil doen, maar dat ik de kans daarvoor niet krijg. Dus laat mij alstublieft zelfstandiger werken. Je leert veel uit je fouten. Interessant genoeg gingen ze daarmee akkord. Afgelopen vrijdag was alles perfect en ik heb me zo goed gevoeld dat alles goed werkte en de communicatie zo prettig is verlopen. Misschien had ik al vroeger moeten zeggen wat ik leuker zou vinden. Desondanks moet ik me iedere week melden (enigszins voel ik me stom daarbij) en aanstaande dinsdag heb ik een gesprek met mijn nu drie begeleiders, waarvan ik één nog niet ken en ze mij daarom nog niet echt kan beoordelen. Ik ben benieuwd!
Van andere collega's heb ik steeds gehoord dat de dag goed verlopen is en ik vond dat zelf dan ook zo. Veel van hen vragen me ook vaak hoe het met mij gaat en alles goed gaat. Vind ik heel leuk! Leuk vond ik vooral dat twee collega's zeiden dat mijn Nederlands beter is geworden sinds ik daar ben begonnen. Echter zei één van hen dat soms de woordvolgorde in mijn zinnen een beetje fout is. Dus daaran moet ik echt nog werken. En eindelijk heeft iemand mij verbeterd! Het heet "heeft opgeheven" en niet zoals ik het heb gezegd "heeft opgeheft". Leuk! Maar ze zei dat dit niet zo belangrijk is, men kan mij goed verstaan en ik spreek beter Nederlands dan zij Duits spreekt. Nou ja dat is voor mij geen goed argument, maar ja. En als iedereen mij verbeterd zijn ze daar de hele tijd mee bezig...dus ook niet dé oplossing! Echter hoop ik dat het niet te vermoeiend voor mijn collega's is, dat hebben ze echt niet verdiend. Vaak is het ook zo dat ik een zin begin en plotseling weet ik niet meer hoe ik de zin moet beëndigen. Pijnlijk, en ik begin te aarzelen en te stotteren. Dat is ook vaak zo als ik niet weet of een woord een "de" of een "het" woord is. Als ik Nederlands schrijf is het gemakkelijker, want ik kan langer nadenken en soms woorden opzoeken als ik ze niet weet. Maar ik kan al sneller spreken en moet niet iedere zin in mijn hoofd vertalen, dus het is gemakkelijker te spreken en niet meer zo vermoeiend omdat ik niet de hele tijd moet nadenken. Vreselijk is het desondanks, dat ik "gekregen" niet gemakkelijk kan zeggen...de "g" en de "k" in een bepaalde verbinding is voor mij enigszins moeilijk, ook als een woord bijvoorbeeld met een "g" eindigt en het volgende met een "k" begint...raar!

Ik heb vastgesteld dat ik vrouwen beter kan verstaan dan mannen. Één mannelijke collega van mij is zo'n aardige en sympatische jongen, maar ik kan hem nauwelijks verstaan omdat hij bijna elk woord inslikt. Ook mannelijke artsen kan ik niet volgen als ze met elkaar aan tafel spreken omdat ze te snel spreken en vaak mompelen. Dat is bij vrouwen anders, maar ja. Vaak zijn er ook nog andere geluiden die het soms moeilijk maken om andere te verstaan. En telefoneeren is nog steeds moeilijk...echt raar!
Toch ben ik echt blij hoe het zo gaat. In een ander ziekenhuis in de omgeving is ook een nieuwe Duitse collega en sommige artsen zeiden dat hij helemaal niet te verstaan is. En ik ben blij dat ze denken dat ik het NT2 examen in ieder geval zal halen. Echter ben ik daar niet zo zeker van omdat ik niet weet wat er op mij af komt. Ik denk ik moet er een boek over kopen, echter moet ik daarvoor nog een goede boekenwinkel vinden. Ik hou van de Duitse "Mayersche", een winkel waar ik de hele dag zou kunnen doorbrengen. Is er zoiets in Nederland? Maar dat heeft momenteel nog tijd maar ik zal het niet uit de ogen verliezen.

10 opmerkingen:

 1. Nou, dat klinkt al weer wat positiever. Morgen heb ik zelf een sollicitatiegesprek voor ander werk.

  Wat is het NT2 examen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, denk ik ook, Bob :-)

  Het NT2 examen kent enigszins niemand...Het NT2 is het Staatsexamen Nederlands als tweede taal. Dus voor buitenlanders en vele Nederlanders weten niet, dat zoiets uberhaupt bestaat, ook niemand van mijn collega's. Het is gewoon een bewijs dat je Nederlands kan spreken, lezen, schrijven en verstaan. Dit bewijs heb ik bijvoorbeeld nodig om een onbepaalde contract te kunnen krijgen. Echter weet ik nog niet hoe zo'n test eruitziet en of ik al op het taalniveau ben. De test kost in ieder geval geld.

  Ik wens je veel succes voor jouw gesprek! Ik ben altijd opgewonden, maakt niet uit wat ik ook doe. Maar ik duim voor je! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel controle is in Nederland gebruikelijk tegenwoordig; is mijn indruk.
  Wat betreft boekwinkels: ik zie op Google dat er in Arnhem een Selexyz boekwinkel is, in het voormalige postkantoor, Jansplein 56.
  Selexyz boekwinkels zijn meestal wel groot en uitgebreid.
  Succes met je werk verder, en met je NT2 examen. Ik wist wel wat het is, omdat ik mensen ken die betrokken zijn bij onderwijs in het Nederlands als tweede taal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi om te lezen, Christian! Wat betreft het NT2-examen moet je contact met Jessi/Goodbyeroutine van mijn forum leggen. Zij heeft het net gehaald en ze kan je vast boeken aanraden die je nodig zou kunnen hebben. Of je volgt [url=http://308518.forumromanum.com/member/forum/forum.php?q=staatsexamen_nt2-uitmuntend&action=ubb_show&entryid=1106138360&mainid=1106138360&threadid=1102884498&USER=user_308518]hier[/url] op het oude forum het berichtje van Andrea/knipsograph.

  Grappig vind ik ook dat je hetzelfde probleem hebt zoals ik: het g-k-probleem ;-) Volgens mij bestaat daarvoor helaas geen oplossing ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kun je die link msc bewerken, Christian? Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Trijntje:
  Klopt, van Selexyz heb ik al gehoord maar ben er nog nooit geweest, dus ik ken het aanbod ook nog niet. Ik vind het echt lief van jou dat je extra heeft nagekeken :-) Dan zal ik er ook vast een keer naartoe gaan! Dank je wel!

  @Susa:
  Ja klopt, ik heb haar toch gefeliciteerd, waarom ben ik dat al weer vergeten?!? Dan moet ik haar echt eens een berichtje sturen. Dank je wel!
  Het g-k-probleem heb ik alleen maar als ik met iemand praat. Dus als ik bijvoorbeeld iets lees is dat geen probleem...enigszins raar! Maar zoals jij al zegt: er is geen oplossing.

  Overigens heb ik geprobeerd jouw reactie te bewerken maar het lukt me niet...kan het alleen maar verwijderen en dat wil ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het juist goed dat je regelmatig een voortgangsgesprek hebt, Christian. Ik zou het ook niet als controle maar meer als (intensieve) begeleiding zien. Wel goed dat je zelf hebt aangegeven dat je graag zelfstandiger wilt werken.

  Wat het leren van een vreemde taal betreft: Ik wil je niet ontmoedigen maar het duurt echt jaren voordat je alle "Feinheiten" onder de knie hebt (en als Nederlandse in Duitsland weet ik waarover ik het heb ;-)). Mijn advies: maak je er geen zorgen over. Je zult merken dat het steeds een beetje beter gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel, Alex :-)

  Ja intensieve begeleiding, klopt. Echter had ik gezegd dat één keer om de twee weken ook voldoende zou zijn, maar goed. Ik weet ook niet hoe lang zo'n gesprek telkens duurt. Als het maar 5 minuten zijn waar ik verslag uitbreng valt het mee.

  Jaaa...*zucht*
  Jaren! En weet je wat? Ik ben ongeduldig. Het liefst zou ik kunnen spreken zoals iedere collega van mij... Maar dat duurt echt nog, vooral omdat ik heel weinig praatoefing tot nu toe had. Maar ja, betekent dus oefenen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor oefenen moet je misschien zoeken naar manieren om buiten je werk met Nederlanders te spreken, ik weet niet zo goed een voorbeeld, maar iets wat je samen doet, een hobby of zo. Misschien zijn er zulke dingen te vinden in Arnhem.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klopt, Trijnte. Je kan je ook bijvoorbeeld in en club aanmelden of zo iets. Maar ik spreek ook met collega's graag, ook over onderwerpen die niet het werk betreffen. Daarnaast praat ik graag met mijn buurman. Die is echter niet van mijn leeftijd, maar geeft niks, het is toch soms grappig. Ik heb ook al andere mensen hier ontmoet, meestal als ik boodschappen doe of dergelijks. En als in een café zit ontmoet je ook mensen. Nederlanders zijn opener dan Duitser, dus hier gaat het ook gemakkelijker om met iemand te praten. Ik heb al met iemand gesproken in een café, alleen, en hij was compleet onbekend voor mij. Eenzaam of zo voel ik me in ieder geval niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen