dinsdag 30 augustus 2011

Even tussendoor een stapje terug...

Vandaag werd me gezegd dat ik toch een proeftijd van maar één maand heb. Dat betekent dat ik een evaluatiegesprek nodig had, na nu ongeveer 16 dagen werken.
Nou, ik wist al dat dit niets goeds kan betekenen. In ieder geval heb ik dan met de leidinggevende gesproken over mij en mijn manier van werken.
Eerst vroeg hij mij hoe het mij bevalt. Ik zei dat ik me goed voel, de collega's heel vriendelijk en aardig tegen mij zijn en ik denk dat ik de juiste stap heb gedaan. Toen keek ik in een gezicht dat iets anders vertelde. Hij aarzelde kort en zei dan 'OK'. Nou, op dit moment wist ik meteen dat er iets niet in orde was.
Hij legde mij uit dat hij met mijn werkbegeleider heeft gesproken en ze zijn overeengekomen dat ik niet het Nederlandse niveau van een gediplomeerde operatieassistent heb.
Dat wist ik al van tevoren. Echter heb ik in mijn sollicitatiegesprek gezegd dat ik niet alles kan en het kan zijn dat ik aan de Nederlandse eisen niet voldoen. En ik hoop dat de collega's begrip ervoor hebben, anders hoeven we geen contract af te sluiten...de reden waarom ik niet alles kan is als volgt: in Duitsland is mijn beroep niet erkend.
Dat betekent dat er geen wettelijke geregelde opleiding is en overal in Duitsland van elkaar verschilt. Dus zijn er misschien dingen die ik nooit heb geleerd omdat ik niet (wettelijk) verplicht was deze te leren.

Nu weet ik niet of ze dat zijn vergeten of meer van mij verwacht hebben. In ieder geval is het een slecht gevoel want ik heb tot nu toe mijn best gedaan en helaas ben ik Duitser en wil het echt perfect doen! En helaas is het ook zo dat als ik zoiets hoor eerder demotiveer dan mij meer in te zetten. Voral omdat ik al mijn uiterst best doe...
Tja...ze willen kijken hoe het verder met mij gaat en of ik over een half jaar meer kan en met mijn niveau omhoog ga. Zo niet is het misschien beter het contract te laten uitlopen.

Momenteel weet ik niet wat ik moet denken. Op een of andere manier geeft het mij een gevoel van dom te zijn. Kunnen ze dat uberhaupt beoordelen na deze tijd? En soms kan ik de taken ook niet volbrengen omdat andere collega's het al doen.
In ieder geval ga ik nu met een ander gevoel naar mijn werk en ben verder bang iets fout te maken of het niet naar hun voorstelling te volbrengen...
Maar ja...gewoon lekker blijven werken, want ik doe al mijn best.

5 opmerkingen:

 1. Ja, dat is een domper. Maar je moet het volgende bedenken:

  Als je echt slecht was geweest dan hadden ze je nu tijdens je proeftijd ontslagen. Daarvoor is namelijk de proeftijd. Dat hebben ze niet gedaan, dus blijkbaar geloven ze dat je het potentiaal hebt om je te verbeteren.

  Dat betekent dat je nu je poten uit je lijf moet lopen en nog harder je best moet doen. Leren, leren, leren. Wat bijvoorbeeld een goede indruk maakt is als je naar je leidinggevende gaat en je situatie uitlegt en vraagt of er een mogelijkheid is om aanvullende cursussen te doen. Soms worden zulke cursussen door het bedrijf betaald, maar je moet ook genegen zijn om, als dat de enige mogelijkheid is, in je eigen tijd en van je eigen geld bijvoorbeeld avondcursussen te doen.

  Je ziet zelf in dat er een probleem is, de volgende stap is om er iets aan te doen. Een chef heeft geen probleem met iemand die bepaalde vaardigheden mist en bereid is daar wat aan te doen. Waar hij wel problemen mee heeft is een gebrek aan inzet of motivatie.

  Zet hem op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Houd moed, Christian! Bob heeft gelijk: Je bent niet ontslagen en dat is nou juist jouw kans! Beter ze vertellen je nu al hoe het zit, toch? Nu kun jij iets (nog meer) doen om bij te leren. En daarvoor moet je met de juiste mensen praten als je nog niet weet wat het precies is wat je kunt doen. Vraag misschien ook aan jouw team dat je altijd meteen een feedback krijgt hoe het ging - wat goed was en wat beter had moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dank jullie voor jullie reactie's.

  Nou, heel slecht kan niet want helemaal stom ben zelfs ik niet ;-D
  Ze hebben wel gezegd dat ze denken dat ik me verbeter, echter weten ze niet hoe lang dat duurt en daarom gaat het. Als het te lang duurt is de kosten-baat-factor zeg maar misschien onvoldoende.
  Het zwaartepunt ligt in Duitsland blijkbaar ergens anders en dat is het verschil met Nederlandse OK's. In Nederland worden andere prioriteiten gezet.
  Nou ik ben vast bereid iets nieuws te leren, dat is sowieso één van de redenen waarom ik naar Nederland ben gegaan. Echter moet ik de kans daarvoor krijgen dingen op mijn manier te doen en gewoon zelf te doen.

  Nou ik zal wel zien hoe het verder gaat, ook als ik nu toch een beetje onzeker ben.
  Maar in ieder geval nogmaals hartelijk bedankt jullie twee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Christian,

  Ik kan me eigenlijk alleen maar bij Bob en Susa aansluiten. Je krijgt in ieder geval de kans om de dingen die je nog niet weet of kunt te leren. Dat betekent dat ze dus wel in je geloven.

  Laat je niet kisten!
  Heel veel sterkte,
  Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me voorstellen dat je met een ander gevoel naar je werk gaat nu.
  Maar inderdaad: ze moeten toch wel iets goeds in je zien, want anders hadden ze je nu ontslagen.

  Zet hem op, en zoek goede mogelijkheden om je taalniveau, ook de medische kant, omhoog te krikken.

  Ik heb daar zelf helemaal geen verstand van, van medische vaktaal, maar je vindt vast wel manieren om daarin vooruit te gaan!

  Geef de moed niet op!!!

  BeantwoordenVerwijderen