zondag 28 augustus 2011

Doe maar gewoon

...dan ben je al gek genoeg. Dat is één reden waarom ik van Nederland houd. Het is voldoende als je normaal bent en doet en om daar succes mee te hebben. Ik wenste dat Duitsers ook soms een beetje normaler zouden kunnen zijn, met name met elkaar.
Een grote verschil tussen Nederlands en Duitser is de omgang met elkaar. In Duitsland kreeg ik vaak een domme antwoord, soms ook een brutale van verkoopsters in een kledingwinkel...ongelofelijk. In Nederland is me zoiets nog niet gebeurt. Uitzonderingen bevestigen de regel, wie weet.
Ik werk nou sinds drie weken in het ziekenhuis en tot nu toe bevalt het mij echt goed! Echter doe ik soms een beetje oenig en schutter, maar dat is omdat ik me soms onzeker voel. Ik wil niemand schaden of zo en niemand teleurstellen. Maar tot nu toe denk ik dat mijn collega's er begrip voor hebben. Vanaf morgen krijg ik andere, verdere taken zeg maar. En geen takken...zoals ik het in het eerste moment verstond...pijnlijk! Hetzelfde gebeurde als iemand van mijn collega's mij vroeg of ik al aan het wennen ben. En ik zei 'Nee, helemaal niet, waarom dan? Ik heb heel aardige collega's en iedereen is vriendelijk tegen mij, dus alles is goed'. En hij keek mij aan alsof hij een geest had gezien.
Nou ja, in ieder geval werd ik ingelicht. Ik had natuurlijk 'wennen' met 'wenen' verwisseld...pijnlijk! Zulke situatie's laten zoiets nooit vergeten! Toch vind ik het een beetje raar omdat ik de uitdrukking 'Ik ben het gewend' wel kende...soms zijn mijn gedachten ook ergens anders...
Ook had ik in mijn derde werkweek een, nou ja hoe zal ik zeggen, heel rare situatie.
In ieder geval heeft een collega me aangesproken en wilde een gesprek met mij beginnen. Vond ik eigenlijk leuk van hem totdat hij mij iets vroeg wat ik toch vreemd vond. Hij vroeg of ik al vrienden hier in Arnhem heb gevonden en hoe het zo met mij gaat. Ik zei dat ik bijna niemand ken maar uitstekend met mijn collega's overweg kom en de tijd voor mij laat werken. Hij maakte een kleine pauze en vroeg toen 'Heb jij een vriend of een vriendin?'. Ik was toch een beetje verrasd over die vraag, maar zei dan dat ik iemand heb van wie ik heel veel houd, maar dat er verder niks is. Hij maakte weer een kleine pauze en vroeg toen 'Een jongen of een meisje?'. Nou ik moest toegeven dat deze vraag dan toch een beetje te veel voor mij was, vooral omdat ik van tevoren nog nooit met hem had gesproken. Eigenlijk wilde ik geen slechte indruk van mij achter laten maar zei toen 'Gelukkig hoef ik jou daarop geen antwoord te geven' en ben toen vertrokken. Sinds deze situatie heb ik hem nooit meer gesproken. Enigszins was het toch een te persoonlijke vraag voor mij en het zou zeker iets anders zijn als we elkaar beter zouden kennen. Maar als eerste gespreksonderwerp? Laat maar...
Echter kan ik er nu over lachen! Maar is dat 'Doe maar gewoon'?
Ook had ik nog andere gespreken met mijn collega's die soms echt grappig waren. Vaak hebben wij het over het rijden naar het werk omdat vele mensen in Nederland hun fiets gebruiken om daarmee naar het werk de gaan. Ik ga met de auto omdat ik geen fiets heb en dat zeg ik ook meestal tegen mijn collega's. Grappig werd het toen een collega zei 'Nou je moet een fiets in Nederland hebben. En als je er geen hebt kan je gewoon op Nederlandse manier er een jatten'. Ik was er zo verbaasd over dat ik niks kon zeggen! Zij begon te lachen en zei toen dat zij het niet serieus bedoelde. Ook een manier van 'Doe maar gewoon, jat er een'. In ieder geval vind ik het opmerkelijk hoe Nederlanders met zichzelf kunnen omgaan! En ik heb een fiets nodig...maar zal er in ieder geval één kopen ;-)
Een andere verschil tussen Duitsers en Nederlands is de eetcultuur. Veel van mijn collega's zeiden tegen mij dat je in Nederland 's middags koud eet en niet zoals in Duitsland gebruikelijk warm. In Nederland wordt 's avonds warm gegeten en 's middags meestal brood of soep en fruit of een kleine sla. Echter heb ik gehoord dat Nederlanders geen grote sla-eeters zijn (hoe zeg je dat?). 's Morgens eten vele ook zo'n ontbijtkoekje wat ik in Duitsland nog nooit heb gezien. Eigenlijk smaakt het zoals Duitse taai maar het is niet dezelfde smaak. En het is heel zoet en daar houd ik van :-) In ieder geval is het een gedrag waaraan ik goed kan wennen.
Veel collega's vroegen mij ook waarom ik naar Nederland ben gekomen en ik moet altijd zeggen dat het moeilijk te verklaren is omdat er meerdere reden zijn. Één reden daarvan is dat ik het vervelend en verschrikkelijk vind als Duitsers te hele dag aan het zeuren zijn (en dat is gewoon Duits...). Bijvoorbeeld krijg je eerst een nauwelijks verstaanbaar 'Goedemorgen' en kort daarna krijg je te horen hoe stom en moeilijk het werk of het leven is dat hij of zij heeft. Verschrikkelijk! Deze ervaring had ik bijna iedere dag op mijn vorige werkplek. Toen ik dat tegen een arts zei begon hij te glimlachen en hij zei dat Nederlanders altijd over het weer zeuren en dat dit voor Nederlanders heel normaal is (doe maar gewoon). Echter heb ik zo iemand nog niet ontmoet, vooral omdat het de afgelopen dagen echt rotweer was in Arnhem. Nou goed, misschien hadden ze geen tijd om het erover te hebben :-)
Er zijn ook nog andere dingen gebeurt maar dat schrijf ik dan in een ander bericht. Ik weet het niet, enigszins gaat de tijd in Nederland veel sneller om dan ik het ben gewend...

4 opmerkingen:

  1. Ik vind het leuk om te lezen hoe je verschillen ervaart tussen het werken in Nederland en Duitsland.
    Ik vraag me wel af: maakt het uit in welk deel van Duitsland je werkt?
    Want zelfs binnen Nederland kan dat verschil maken, en is het noorden van Nederland bijvoorbeeld anders dan de Randstad.

    De vragen van een collega naar of je een vriend/ vriendin hebt vind ik wel erg ver gaan, in zo'n nieuwe werksituatie! Ik zou me daar verlegen onder voelen als ik zo werd ondervraagd!

    Koop maar gauw een fiets, en ja, praten over het weer doen we veel in Nederland! Ik zou denken dat je dat ook op je werk wel zou merken, nu we een voor Nederlandse begrippen slechte ( dat wil zeggen regenrijke) zomer hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Trijntje,

    Bedankt voor jouw reactie :-)
    Ik denk van wel dat het iets uitmaakt in welk deel van Duitsland je werkt. Bijvoorbeeld zijn de Rijnlanders heel anders dan de mensen in het zuiden. Sowieso zijn de mensen uit Beieren andere mensen dan de rest van Duitsland, dus dat wil zeggen dat is mijn ervaring.

    Nou eigenlijk mag mij iedereen alle vragen ter wereld stellen. Of ik antwoord is een andere vraag ;-) Voor mij is het geen probleem, maar zulke onderwerpen zijn dan toch meer voor betere relaties...

    Pas vandaag hebben we het alweer over het weer gehad. Bijna iedereen zei dat het vanavond nog zal regenen. Tot nu toe bleef het droog buiten :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Christian. Je schrijft al een aardig woordje Nederlands. Met een beetje hulp van de spellingschecker geloof ik, ik kan namelijk geen enkele schrijffout ontdekken. Hoe heb je zo goed en zo snel Nederlands geleerd?

    De verschillen in de omgang die je beschrijft maak ik ook mee, maar dan in de andere richting.

    De collega die je vroeg of je van jongens of meisjes houdt is hoogstwaarschijnlijk zelf homosexueel en wil de situatie peilen. Maar op deze manier is dat zelfs voor Nederlandse begrippen wel erg snel en direkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Bob!
    Dank je wel :-) Maar tot nu toe heeft me niemand verbeterd...dus geen spellingschecker. Eigenlijk vind ik het wel makkelijker te schrijven als te spreken. Als ik schrijf kan ik woorden opzoeken en dat kan gewoon niet als ik met iemand spreek. Dus gaat het niet zo vloeiend. En dat ik hier geen foutjes heb geschreven is gewoon toevallig...
    En snel Nederlands heb ik ook niet geleerd, vooral omdat ik een pauze van ongeveer drie jaar had. Echter heb ik nooit een cursus gevolgd en daar is het ook nu te laat voor.

    Ja zeker is hij dat maar maakt ook niet uit of wel of niet. Hij mag vast vragen maar dan liever een beetje later...echter is mij zoiets nog nooit ergens gebeurd. Desondanks vind ik het niet erg, gewoon een misplaatste vraag.

    BeantwoordenVerwijderen